Přidejte dětem hodinu tělocviku

22.08.2012 10:02

 

V dnešní MF Dnes vyšel článek o nedostatku pohybu školní mládeže. "Mládež tloustne. I proto sportovní kluby nabízejí školám, že jim pomohou s tělesnou výchovou. Dětem by přibyla jedna hodina pohybu týdně. Každý region by se zaměřil na jiný sport."

 

Přidání hodiny povinné školní tělesné výchovy vidím jako smysluplný návrh. Pro některé žáky je to opravdu jediná pohybová aktivita v týdnu navíc (do školy i ze školy je rodiče dovezou autem a doma si sednou k počítači či televizi). Smysl školní tělesné výchovy by měl spočívat v tom, aby si každý našel tu pohybovou aktivitu, která ho bude bavit a bude se jí pravidelně věnovat, stejně jako pochopení důležitosti a potřebnosti pohybu pro vlastní zdraví.

To potvrzuje i vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09): „Český národ a jeho zdravotní stav tak trošku klesá ke dnu nebo degeneruje, chcete-li." Stát vynakládá na zdravotní péči o obézního člověka o třicet procent víc peněz než na člověka s normální hmotností. „Znamená to, že kdyby národ žil zdravěji, bylo by možné ušetřit dvacet až třicet miliard.“